
KARANLIK KORKUSU
Psikolojik DanışmanSen de keşke hiç gece olmasa diyenlerden misin?
Karanlık çökünce bir gerginlik hissi mi oluşuyor? Odada yalnız başına kalamamak ve karanlıkta uyumakta zorlanmak gibi davranışlarla ortaya çıkan karanlık korkusu yani “niktofobi”dir. Gündüz hiçbir şey yokken gece olmaya başladığında korkularda başlar ve gece boyunca devam eder.
Evrim Psikolojisi Teorisyenleri karanlık korkusunun evrimsel olarak atalarımızdan kaldığını savunuyorlar. Avcı toplayıcı olan atalarımız, gece avlanan yırtıcılara karşı savunmasız kaldıkları için gece vakti geldiğinde insanlardaki “kendini koruma” ihtiyacı zamanla içgüdüsel bir hale dönüşerek karanlıktan korkma durumuyla kalıcı bir hal almıştır.
Bunlar tanıdık geliyor mu?
- Geceleri ışıksız ortamlarda uyuyamamak,
- Karanlık bir ortama yalnız girememek,
- Karanlık ortamları aydınlatarak kontrol etme isteğinde bulunmak,
- Geceleri yolculuk yapmakta zorlanmak veya hiç yapamamak,
- Karanlıkta kalma durumunda kaçmak için yoğun bir ihtiyaç duymak,
- Karanlık korkusu üzerine kabuslar görmek,
- Bu durumlar yaşandığında terleme, kalp çarpıntısı, göğüste sıkışma, nefes darlığı, sıcak veya soğuk basmaları gibi fizyolojik şikayetler yaşanması.
Biz ne yapıyoruz?
Torontoo Ryerson Üniversitesi Psikoloji Profesörü ve Sosyal Kaygı Çalışma Kitabının yazarı Martin Antony “Korku, acı hissi gibidir. Sadece bizi olası bir tehlikeye karşı korumak için vardır,” diyor ve ekliyor: “İşte o ‘korku’ bizi tehlikelere karşı tetikte tutuyor.”
Yaşanılan duruma yönelik farkındalık geliştirmek üzere psikolojik danışma sürecini kullanıyoruz. Duygu- düşünce- davranış üçgeni içerisinde korkuların altında yatan düşünce kalıplarını analiz ediyoruz. Korkuyu oluşturan dinamikleri aktarmaya çalışıyoruz. Alternatif düşünceler geliştirme konusunda destek veriyoruz.
Neyi hedefliyoruz?
- Karanlık korkusuna yönelik farkındalık oluşturmak,
- Karanlık korkusuyla işlevsiz kalmış hayat becerilerini geliştirmek,
- Korkunun kişi üzerindeki davranışsal kısıtlamalarını azaltmayı hedefliyoruz.