Kaygı (Çocuk ve Ergenlerde Bilişsel Davranışçı Terapi Serisi)
Psikolojik DanışmanDönem dönem çocuklarda kaygı ve korkular görülebilir. Bu kaygılar bir süre sonra geçmelidir. Sürekli devam eden kaygılar, çocuğun günlük rutini bozarak tırnak yeme, tikler gibi sorunlara yol açabilir.
Kesin annem geri gelmeyecek, karanlıktan öcü çıkabilir, sınavdan düşük alacağım gibi düşünceler sık sık olabilir. Anneye bunaltıcı derecede yapışıklık, sürekli ağlamaklı ve kaygılı duygu durum, huzursuzluk eşlik edebilir. Çocukta görülen bu kaygıların yaşıtlarıyla bulunduğu ortamlarda ortaya çıkması gerekmektedir.
“Kaygı bulaşıcıdır.”
Çocuklarınıza kaygılarını yenmeleri için destek vermeden önce kendi kaygı düzeyinize ve kaygılarınızla nasıl baş ettiğinize bakmalısınız. Çocuklar kaygıları genellikle aile bireylerinden öğrenirler. Çoğu zaman tedbirli olmakla karşılaştırılır fakat önemli olan durumun yoğunluğudur. Kaygı, mantıklı düşünmeye ve davranmaya engel olacak kadar yoğundur. Çocuğunuz korktuğunu söylediğinde, ona korkma, korkulacak ne var? Gibi şeyler söylemeyin. Neden korkuyorsun, korkunu bana anlat gibi korkusunu anlatabileceği sorular sormalısınız. Sonra alternatif, daha olumlu ihtimalleri de ön plana çıkartabilirsiniz ve sağlıklı bir denge kurmasını sağlayabilirsiniz.
Çocuklarla kaygıyı resim çizerek veya hikaye tekniklerini kullanarak çalışıyoruz. Nefes egzersizleri ve baş etme stratejileri geliştirerek mücadele planı oluşturuyoruz.